Slovak version English version

.

Kólia dlhosrstá - vhodný pes do bytu?

 

I v dnešných časoch sa stále nájdu ľudia, ktorí nepripúšťajú možnosť spolužitia so psom v byte. Ak aj áno, určite si nemyslia, že práve kólia so svojou kohútikovou výškou 51 – 61 cm a s bohatou dlhou srsťou je ten pravý kandidát, pokiaľ si človek vyberá vhodné plemeno do bytu. Nenechajte sa oklamať mýtmi, vhodný pes do bytu nemusí byť iba malý krátkosrstý pes (najlepšie bez podsady). Najdôležitejšie je, aby ste si vybrali psa s povahou, ktorá vám bude najviac vyhovovať – a to je prvý úspešný krok k výberu vhodného plemena do bytu. Zabudnite na názor, že malý pes je vhodnejší pokiaľ nemáte byt s veľkými priestormi. Nepovažujme byt za výbeh pre psa. Veľa záleží na tom, ako si vychováme a prispôsobíme svojho psa. Ten však musí mať určité vhodné povahové predpoklady na to, aby sa riadil našimi pravidlami.

Kólia – prispôsobivý a vďačný pes

Kólia je veľmi prispôsobivé a vo všeobecnosti pokojné plemeno psa. Neznamená to, že sa nebude tešiť dlhým prechádzkam, výletom či aktívnemu spôsobu života. Pre dlhosrsté kólie je najdôležitejšie, aby boli so svojou rodinou. Osobne poznám mnoho kólií, ktoré žijú v byte. Dovolím si tvrdiť, že je to väčšina kólií – keďže i napriek záväzkom o „dvorových psoch“ im nikto neodolá a nenechá ich na záhrade, keď sú všetci vo vnútri. Kólii stačí, keď si môže ľahnúť ku svojím ľuďom a byť s nimi. Nedožaduje sa otravne ľudskej pozornosti. Kólie sa nesprávajú splašene. Naopak, sú veľmi trpezlivé a pokiaľ sa chcú hrať či vyraziť si na prechádzku, dajú to svojmu pánovi slušne vedieť. Nemusíte sa obávať žiadnych nekorigovaných výbuchov hyperaktivity. S tým súvisí aj fakt, že kólie nie sú nijakí demolátori nábytku či iných vecí v byte. Neberiem do úvahy typické šteniatkovské hry a prípadné obhryzkávanie „chutných vecí“. Tomu sa však nevyhnete u šteniatka bez rozdielu plemena. Tu pomôže len dôsledná výchova.

Nebudeme mať byt plný chlpov?

Nie. Kólie síce pôsobia na prvý pohľad ako „kopa chlpov“ a každý predpokladá, že chlpy budú po celom byte, ale opak je pravdou. Kólie nepĺznu celoročne. Raz alebo dvakrát ročne zhodia podsadu, ktorej sa pri dobrom vyčesaní rýchlo a jednoducho zbavíte. Srsť sa ľahko povysáva, pozbiera či pozametá – nie sú to žiadne ihličky krátkosrstých psov, ktoré by sa zapichávali do kobercov. Navyše, kólie sa nestrihajú a ani nemusia často česať. Starostlivosť o srsť vám nezaberie viac než pár minút za týždeň. V prípade nepriaznivého počasia príde vhod samočistiaca vlastnosť srsti kólií. Po prechádzke potom stačí umyť spodok brucha a labky. Táto očista sa však týka každého jedného plemena v byte. Ďalšou podstatnou vlastnosťou srsti kólií je to, že vôbec nesmrdí.

Výchova kólie v byte a hygiena

Keď sme si priniesli naše prvé šteniatko dlhosrstej kólie, boli sme veľmi prekvapení, s akou ľahkosťou a bez problémov sa naša Samantha vychovávala a učila hygiene v byte. Po nespočetných rozhovoroch s inými chovateľmi a majiteľmi môžem povedať, že Samantha a neskôr ani naše ostatné kólie neboli nijaké svetlé výnimky medzi kóliami, ktoré sú i v tomto smere veľmi učenlivé plemeno. Kóliam stačí niečo pár krát ukázať a už to ovládajú. Pokiaľ je človek správne zásadový, kólia sa rýchlo naučí, ktorá činnosť je nežiadúca a naopak, ktorá je žiadaná. Práve kvôli tomu, ako dôležité je pre kólie „žiť s človekom“ sú aj ľahko vychovávateľné. Rady splnia človeku každé prianie a budú s ním tráviť každú chvíľu – tým sa budú učiť stále rýchlejšie.

Ak sa rozhodnete pre dlhosrstú kóliu, nebudete ľutovať. Jej príchodom do bytu získate pokojného, prispôsobivého a veľmi inteligentného spoločníka :-)

 

MVDr. Katarína Schmiesterová
18.03.2013