Slovak version English version

.

Pes a deti v škole

 

Jednou z mnohých vecí, ktorým sa Maťka Michalková (n.o. Zmysel života) venuje, je aj vedenie kynologického krúžku na základnej škole ZŠ Gaštanová v Žiline. Deti sa učia mnoho vecí o psoch, o rôznych plemenách, aktivitách so psom, o výchove či výcviku psa. Maťka im poskytuje všetky základy pre krásny vzťah medzi deťmi a psami. V jeden večer mi napísala, či by sme so Samanthou neprijali pozvanie na ich kynologický krúžok do školy. V tú hodinu sa budú učiť o FCI I. skupine a v našej kólii videla nádejnú pani učiteľku. Samantha je naozaj skvelý pes k deťom a preto som neváhala ani chvíľku a nadšene som súhlasila.

Deti privítali psíka

Pri vstupe do triedy som si všimla, že takmer v každej lavici sedí dieťa, bolo ich tu naozaj celkom dosť. Sam sa zvítala s Maťkou, jej psíkmi a išla sa prejsť po triede, kde za ňou deti vystrkovali ručičky. Mnoho z nich videlo kóliu naživo prvý krát. Maťka nás všetkým deťom predstavila a my sme sa presunuli na koberec, kde som mala povedať niečo viac o kóliach. Na koberci sa usadili deti aj psy a ja som mohla začať rozprávať.

História, štandard, povaha kólie dlhosrstej

Najprv sme si povedali kde je pôvod dlhosrstých kólií. Porozprávala som o ich histórii, ako sa tieto elegantné ovčiarske psy využívali, spomenula som i známy film – „Lassie sa vracia“. Pre deti to bol nový zaujímavý pes, ktorého takmer vôbec nepoznali. A tak sme sa naučili, že kólia sa vyskytuje vo farbe zlatej, trikolórnej a modrej (blue-merle), že s kóliou sa môže robiť asi hocijaký šport či aktivita a je to naozaj skvelý a prispôsobivý pes do rodiny. Naučili sme sa tiež, že srsť, ktorá rastie po obvode krku, sa volá „golier“ a na zadnej strane stehna rastú kóliam „sukne“ – toto si deti zapamätali okamžite :-)

Deti sa pýtajú

Po prebratí informácií o plemene sa ma deti pýtali na kólie – najmä či nevyžadujú príliš veľa pohybu a starostlivosti o srsť. Vysvetlila som im, že je to len jeden z mýtov o kóliach a kóliu stačí prečesať dva-trikrát za mesiac. Okrem toho mimo obdobia pĺznutia takmer vôbec nepúšťa chlpy, čo ocenia najmä tí, ktorí chcú mať psa v byte. Deti sa správali veľmi pekne a disciplinovane, takže sa Maťka rozhodla že každé jedno z nich bude môcť „osobne“ spoznať našu kóliu Samanthu.

Psy a deti

Deti sa zoradili zaradom a postupne po jednom prichádzali ku Samanthe, ktorú si pohladkali, ona im podala packu a s každým sa aj odfotila. Potom sa každé dieťa venovalo aj psíkom Elfi, Kery a Eili, ktoré sa pohybovali medzi nami a robili v triede „psí pedagogický dozor“. Samantha sa deťom páčila a aj ona bola veľmi šťastná, keď sa mohla vyvaliť hore bruškom a všetci jej venovali pozornosť.

Bol to jeden z tých pekných dní a odchádzala som odtiaľ spokojná, že to, čo sme robili malo zmysel. Obdivujem preto Maťku za jej prácu s deťmi a psami a som rada že som sa mohla zúčastniť ich krúžku a tiež naučiť deti niečo nové o psoch – o tých dlhosrstých, dlhonosých kóliach :-)

 

Katarína Schmiesterová
13.02.2013

kynologicky_kruzok17.jpg kynologicky_kruzok16.jpg kynologicky_kruzok15.jpg kynologicky_kruzok14.jpg kynologicky_kruzok13.jpg kynologicky_kruzok12.jpg kynologicky_kruzok11.jpg kynologicky_kruzok10.jpg kynologicky_kruzok9.jpg kynologicky_kruzok8.jpg kynologicky_kruzok7.jpg kynologicky_kruzok6.jpg kynologicky_kruzok5.jpg kynologicky_kruzok4.jpg kynologicky_kruzok3.jpg kynologicky_kruzok2.jpg kynologicky_kruzok.jpg