Slovak version English version

.

Výcvik šteniatka na vystavu - nácvik výstavného postoja

 

Výstavám psom sa venujem už nejaký ten rôčik a častokrát prídu za mnou nováčikovia s prosbou o radu či pomoc s ich šteniatkom – mladým psíkom. Naučiť šteniatko všetko, čo treba na výstavu vedieť nie je v podstate vôbec zložité, hoci laikom sa môže zdať že ide španielskú dedinu.

V tomto článku sa posnažím „po lopate“ vysvetliť jednoduchý postup, ako formou hry a pozitívnej motivácie naučiť šteniatko výstavný postoj.

Niektorí psi sa od šteniatkovského veku predvádzajú „sami od seba“, stoja a pozerajú na svojho handlera (handler/vysta­vovateľ = človek ktorý psíka v kruhu vystavuje), maškrtu… no iných je treba to naučiť. Postup sa samozrejme dá aplikovať aj na mladých alebo už dospelých psíkov, tí majú ešte oproti šteniatkam oveľa lepšiu psychickú výdrž sústrediť sa na výcvik.

Základné pravidlo: Celý nácvik na výstavu musí šteniatko brať ako hru a pekne strávený čas so svojim pánom, nie ako dril alebo nutné zlo!

Nácvik výstavného postoja šteniatka:
1. krok:

V prvom rade treba šteniatko naučiť, že „gro“ celého výstavného postoja je jednoducho stáť. Znie to síce jednoducho, ale iste mi mnoho majiteľov, ktorí po výstavách so svojimi šteniatkami jazdievajú, dajú za pravdu, že to tak jednoduché vôbec nie je. Šteniatko si sadá, líha, poskakuje kade-tade, chce sa zoznámiť s vedľajším psíkom alebo s každým človekom ktorého v diaľke uvidí.
Vyberieme si povel, na ktorý budeme šteniatko učiť stáť – najčastejšie povel „stoj“, „postoj“, „ring“, „výstava“, … V prvom kroku je dôležité, aby si šteniatko vybraný povel spojilo s tým, že má vydržať stáť a nehýbať sa.
Sadneme si alebo čupneme na zem ku šteniatku, v pravej ruke máme maškrtu alebo hračku, na ktorú upriamime jeho pozornosť. Vyslovíme povel a ľavou rukou pritom udržiavame šteniatko v pokoji (za vodítko alebo napr. popod bruško), aby si nesadlo ani sa nevrtelo. Pokiaľ šteniatko čo i len dve-tri sekundy postojí, hneď ho odmeníme, vychválime, zahráme sa s ním a skúsime po chvíľke opäť. Nevyžadujeme od šteniatka aby pol minúty bez pohnutia stálo, radšej v nácviku postupujeme pomaly, aby sa nám „rýchlovýučba“ neskôr nevypomstila.

Šteniatko si sadá: Ak má šteniatko tendenciu sadať si, vždy ho len nadvihneme popod bruško ľavou rukou a zopakujeme povel. Po pár sekundách (ešte predtým, než si sadne :)) ho pochválime a odmeníme. Opakujeme až kým nepochopí, že sadanie nemá nijaký účinok.
Šteniatko sa stále vrtí, nepostojí: V prípade že šteniatko sa nevie vôbec ovládať a má v sebe energiu naviac, môžeme si pomôcť aj pravou rukou – pamlsky máme položené niekde na blízku. Dáme povel, šteniatko obomi rukami pridržiavame (jemne!) na mieste, a i po sekunde kedy vydrží v pokoji ho rýchlo pustíme, pochválime a odmeníme.
Dôležité: nepozeráme sa na to ako šteniatko stojí, či je „rozčapené“ alebo ide o ukážkový výstavný postoj. Hlavné je, aby sa naučilo, že na daný povel má stáť a nehýbať sa. Postupne predlžujeme čas ktorý má vydržať stáť, a môžeme skúšať vonku, na ulici, v meste…

Základné pravidlo: Tak ako pri každom výcviku, najefektnejšie je skončiť v najlepšom – aby sa šteniatko na ďalšiu lekciu tešilo o to viac. Výcvik nikdy nesiliť, pokiaľ vidíte, že toho máte Vy či Vaše šteniatko plné zuby, radšej sa spolu zahrajte a k nácviku postoja sa vráťte za nejaký čas.

2. krok:

Šteniatko už pochopilo, že na daný povel má stáť a nehýbať sa. Vo väčšine prípadov sa to naučia ľahko. Ako sa dá k odmene prísť ľahšie ako vydržať chvíľu stáť na mieste? Teraz je pre náš dôležité dosiahnuť, aby sa šteniatko postavilo pekne. Budeme sa snažiť eliminovať úplne nepodarené postoje. V prípade, že sa šteniatko postaví zle, nechválime, neodmeňujeme, ani sa k postoju nijako nevyjadrujeme. Prejdeme pár krokov alebo sa otočíme do kruhu na mieste a skúšame postoj znovu. Vždy keď sa šteniatko postaví podľa našich predstáv, pochválime a odmeníme.
Dôležité: netreba chcieť hneď na začiatku špičkový výstavný postoj. Aby sa nestalo, že šteniatko dostane odmenu za jeden z desiatich postojov a postupne ho to prestane baviť. Požiadavky na dobrý výstavný postoj zvyšujeme priamo úmerne možnostiam šteniatka.

3. krok:

Je dôležité, aby si šteniatka zvykli počas státia i na manipuláciu. Jednak sa môže stať, že treba napraviť prešlapnuté labky, no v neposlednom rade je štandard že si pri postoji rozhodca psíka aj ohmatá. Vychádzam z predpokladu, že psík už vie čo od neho chceme, vie sa sám postaviť a vydrží stáť. Nastal čas aby sme ho navykali i na možnú manipuláciu, počas ktorej má byť stále v pokoji. Šteniatko pekne stojí a my ho kde tu môžeme pohladkať alebo prečesať. Pomaly skúsime presunúť jednu labku. V prípade že šteniatko s tým nemá nijaký problém = pochvala + odmena. Postupne môžme upraviť labky častejšie, prípadne šteniatko nadvihneme pomedzi predné nohy spredu za hrudník a narovnáme obe predné labky naraz.
Dôležité: vždy vo výstavnom postoji napravujeme ako prvé predné nohy. Je zbytočné venovať sa zadným nohám, nastraženým ušiam alebo polohe chvosta, keďže dobre postavené predné nohy sú ´stavebným kameňom´ každého dobrého postoja.

4. krok:

Naše požiadavky na psíka môžeme postupne zvyšovať, pochopil „o čo ide“ a tak je každá ďalšia práca s ním o to jednoduchšia. V poslednom kroku všetky tieto záležitosti nacvičujeme aj na rušnejších miestach (výstava psov sama o sebe je maximálne rušné miesto), striedame pochvaly, pohladkanie, kde tu psíka upravíme ak stojí zle. Pokiaľ to-ktoré plemeno nevyžaduje psíka stavať, postupne sa od šteniatka vzdiaľujeme aby si zvyklo stáť bez našej pomoci – opäť len na nejaký ten krôčik a pár sekúnd. Čím samostatnejšie psík vydrží stáť vo výstavnom postoji, tým efektnejšie to vyznie. Nakoniec požiadame iného rodinného príslušníka, kamaráta, alebo človeka, ktorého šteniatko nepozná, aby sa zahral na rozhodcu a pohyboval sa pri nacvičovaní postoja okolo neho, prípadne si ho pekne od hlavy až po chvost a zadné labky prehmatal.
Dôležité: Pri postoji sa neponáhľajte a všetky rušivé elementy a úkony pridávajte pomaly a postupne.

Nácvik postoja u šteniatka nie je vecou jedného tréningu ani jedného dňa. Precíznosť nácviku výstavného postoja záleží tiež na tom, či potrebujete len absolvovať výstavy kvôli uchovneniu alebo by ste sa radi dali na výstavnú dráhu so svojim šteniatkom. Držím palce!

Katarína Schmiesterová
03.11.2013